Brexit is een feit: wat hebben wij van u nodig?

Verenigd Koninkrijk publiceert definitief Border Target Operating Model

22 november 2023

Situatie Oktober 2024

Laatste fase grenscontroles bepaalde groente- en fruitproducten uitgesteld tot 1 juli 2025

23-09-2024 De Britse overheid heeft de derde en laatste fase van het Border Target Operating Model opnieuw deels uitgesteld.

Fase 3 treedt op 31 oktober 2024 in werking.

De Safety & Security Declarations worden dan verplicht voor alle import uit de Europese Unie.

De geplande controles op bepaalde groente- en fruitproducten zijn echter uitgesteld tot 1 juli 2025.

Opnieuw heeft de Britse overheid aangekondigd fase 3 van het Border Target Operating Model (BTOM, het grenscontrolesysteem na de Brexit) deels uit te stellen.

The Department for Environment, Farming and Rural Affairs (Defra) stelt de geplande controles op bepaalde groente- en fruitproducten die vanuit de Europese Unie (EU) naar het Verenigd Koninkrijk gaan, nu uit tot 1 juli 2025. De controles zouden in eerste instantie op 31 oktober 2024 ingaan. Eerder stelde Defra voor bepaalde groente- en fruitproducten een recht van overpad in, dat de controles uitstelde tot januari 2025. Dit uitstel is nu verlengd tot 1 juli 2025.

Update November 2023 Brexit fase

Het Verenigd Koninkrijk (VK) voert vanaf 31 januari 2024 stapsgewijs een nieuw Border Target Operating Model (TOM) in, met aanvullende douaneregels voor de invoer van goederen. De nadruk in dit TOM ligt op de nadere controle van binnenkomende veterinaire en fytosanitaire lading.

Let op! Ook alle andere exporteurs naar het VK krijgen met het TOM te maken. Het voorafgaand aan het vervoer verplicht indienen van een Entry Summary Declaration (ENS) is onderdeel van het TOM.

Tegen 31 januari 2024 zal gezondheidscertificering worden ingevoerd voor de import van dierlijke producten met een gemiddeld risico, planten, plantaardige producten en voedsel en diervoeders met een hoog risico van niet-dierlijke oorsprong uit de EU. Tegelijkertijd zullen de vereisten voor voorafgaande aanmelding voor planten en plantaardige producten met een laag risico uit de EU worden afgeschaft.

Op 30 april 2024 zullen documentaire en risico gebaseerde identiteits- en fysieke controles worden gestart voor dierlijke producten, planten, plantaardige producten en hoog risicovoedsel en diervoeders met een gemiddeld risico uit de EU. Bovendien zullen de inspecties voor risicovolle planten en plantaardige producten uit de EU verschuiven van hun eindbestemming naar grenscontroleposten. Er zal ook een begin worden gemaakt met de vereenvoudiging van de import voor niet-EU-landen, waarbij de gezondheidscertificering en routinecontroles op dierlijke producten, planten en plantaardige producten met een laag risico worden afgeschaft. Bovendien zullen de fysieke en identiteitscontrolevereisten voor dierlijke producten met een gemiddeld risico uit niet-EU-landen worden verminderd.

Op 31 oktober 2024 treedt het mandaat voor S&S-aangiften voor invoer in Groot-Brittannië vanuit de EU in werking. Tegelijkertijd zal een gestroomlijnde dataset voor import worden geïntroduceerd. Het gebruik van het UK Single Trade Window zal waar mogelijk duplicatie tussen verschillende datasets vóór aankomst verminderen.

 

Heeft u vragen customs@heebink.nl

Laatste Fase Brexit -> Border Operating Model fase 3 uitgesteld

Update December 2022

De Britse overheid stelt het invoeren van extra douane-eisen binnen het Border Operating Model (BOM) uit naar eind 2023. Door dit uitstel heb je nog geen gezondheidscertificaten nodig voor een groot deel van de plantaardige en dierlijke producten die je importeert in het VK. Ook de verplichte veiligheidsaangifte Entry Summary Declaration (ENS) is hierdoor uitgesteld.

In Q4 van 2022 komt de Britse overheid met meer inhoudelijk informatie over de volgende stappen.

Tot op heden is er nog geen nieuwe informatie over deze fase bekend.

Situatie Brexit per 1 oktober 2022

In oktober 2022 is het Engelse douane systeem overgestapt van CHIEF (Customs Handling of Import and Export Freight) naar CDS (Customs Declaration Service).

Deze aanpassing heeft vooral invloed op Engelse importeurs. Deze overgang heeft al plaatsgevonden en klanten van Heebink hebben hier nagenoeg geen hinder of vertraging ervaren.

Situatie Brexit 1 juli 2022

De door het Verenigd Koninkrijk aangekondigde nieuwe Brexit-controles per 1 juli 2022 zijn uitgesteld tot eind 2023. Op 28 april heeft minister Mr Jacob Rees-Mogg een statement afgegeven waarin meer informatie staat. Zie onderstaande link. In de herfst van 2022 komt de Britse regering met informatie over hoe de formaliteiten er uit gaan zien. Wacht dus even met de voorbereiding.

Wij kunnen u geheel ontzorgen wat betreft de douane afhandeling van en naar Engeland. Natuurlijk hebben we wel wat gegevens nodig van u. Welke gegevens we van u nodig hebben kunt u vinden als u onderstaande links aanklikt.

Brexit info: van UK naar NL

Brexit info: van NL naar UK

 

Situatie Brexit 1 januari 2022

Sinds 1 januari is het volgende veranderd:
De 6 maanden regeling die t/m 31 december 2021 van kracht was, is komen te vervallen, dat wil zeggen dat sinds 1 januari direct bij aankomst in Engeland de invoeraangifte gedaan moet worden, ook de afdrachten dienen direct plaats te vinden. En dit zal voor vertragingen zorgen.

Toegang van lading tot de Britse havens gebeurt sinds 1 januari 2022 via het pre-lodgement of het temporary storage model. Elke haven maakt daarin eigen keuzes. De Nederlandse ferrymaatschappijen streven ernaar om in hun Britse aanloophavens een combinatie van beide modellen toe te passen

Veelgestelde vragen over de Brexit

Wat zijn goederencodes?

Dit is een 8 cijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om goederen in te delen. In Nederland wordt voor invoer de 8 cijferige code uitgebreid met 2 extra cijfers. Dit is de TARIC Code. Door goederencodes te vermelden in uw douaneaangifte weet de douane welke producten uw import of exportzending bevat.

Heeft u al uw goederencodes?

Bepaal goederencodes voor uw goederen. Dit is een 8 cijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om goederen in te delen. In Nederland wordt voor invoer de 8 cijferige code uitgebreid met 2 extra cijfers. Dit is de TARIC code. Door goederencodes te vermelden in uw douaneaangifte weet de douane welke producten uw import of exportzending bevat. Ook weet de douane in het bestemmingsland door de goederencode hoeveel invoerrechten en andere invoerbelastingen zij moeten heffen. Wanneer u deze informatie bij de hand heeft kan Heebink uw zendingen inklaren en ervoor zorgen dat de goederen alsnog geïmporteerd en geëxporteerd kunnen worden van-naar de UK. Uw goederencodes vind u op de website van de douane. 

Douane

Wat is een EORI nummer?

Dit nummer is nodig voor de douane in-uitklaringen van uw goederen. Deze kunt u gratis aanvragen en het kost u slechts enkele minuten. Een EORI nummer kunt u aanvragen op de website van de Belastingdienst

Aanvragen EORI nummer

Welke documenten zijn nodig voor het maken van een douaneaangifte?

De douane heeft een factuur / paklijst nodig met de volgende informatie: Importeur, Exporteur, Goederenbeschrijving, Verpakkingsinformatie, Gewicht (Bruto en Netto), Verkoopwaarde en valuta, HS Codes(Goederencodes), Incoterm, Land van Oorsprong en EORI Nummer

Kan Heebink mijn douaneformaliteiten afhandelen?

Jazeker, Heebink heeft medewerkers die gediplomeerd zijn in het afhandelen van de douane formaliteiten. Wel dient u zelf alle paklijsten / facturen af te geven voor een correcte afhandeling. Voor meer informatie kunt u mailen met sales@heebink.nl