20 januari 2020 08:54 | Gepubliceerd door Heebink | Categorie: Algemeen

Actueel nieuws:

De brexit komt snel dichterbij – Bent u al voorbereid op een NO DEAL Brexit?

Even een update betreffende de Brexit
Het Verenigd Koninkrijk gaat de overgangsfase van de Brexit definitief niet verlengen. Dat heeft de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove laten weten. Op 1 januari 2021 nemen ze de controle weer over en krijgen ze hun politieke en economische onafhankelijkheid weer terug. Aankomende maanden zullen er nog vele gesprekken volgen tussen de EU en de VK. Los van de uiteindelijke afspraken over de toekomstige relatie met het VK, zal er na 31 december 2020 sowieso sprake zijn van grensformaliteiten in het verkeer van en naar het VK.

Onderhandelingen in volle gang

Ondertussen nog kleine 2 maanden te gaan
Het lijkt erop dat er nog drie scenario’s mogelijk zijn. Het eerste scenario betekent een deal-Brexit, waarbij de interne markt van de EU openblijft voor de Britten, evenals de Britse markt toegankelijk blijft voor de lidstaten. Wel zal er veel minder samenwerking plaatsvinden op tal van terreinen zoals regelgeving, veiligheid en defensie.

Het tweede scenario is de veelbesproken no deal-Brexit. In zo’n geval verlaat het VK de EU zonder handelsakkoord en zou er voortaan handel worden gedreven volgens een “Australisch model”. De EU heeft momenteel geen vrijhandelsakkoord met Australië, wel bestaan er kleine akkoorden over specifieke onderwerpen.

Het derde scenario is volgens ingewijden een gedeeltelijke deal. Deze optie wordt zeker relevant wanneer de tijd begint te dringen en de machtsblokken op de valreep een akkoord willen sluiten. De partijen kunnen dan tijdelijke afspraken maken over punten waarover ze het wel eens zijn, zonder dat deze mogelijk worden geratificeerd door de EU.

Verkiezingen VS mogelijk cruciale factor in onderhandelingen
Presidentskandidaat Joe Biden gaf in september aan dat hij geen fan is van Johnsons Brexit-wet, waarmee onderdelen van het terugtredingsakkoord onderuitgehaald kunnen worden. Biden ziet niets in een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland en vindt dat de Britten zich gewoon aan de eerder gemaakte afspraken met de EU moeten houden. (Scenario 1 of 3)
Als de huidige president Donald Trump de presidentsverkiezingen wint, zou Johnson zich echter juist gesterkt voelen om voor een no deal-Brexit te gaan. De Amerikaanse president is een voorstander van Brexit en ziet het liefst zo snel mogelijk een vernieuwd handelsakkoord met Londen. (Scenario 2)

De winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is dus mogelijk een voorbode voor welk Brexit-scenario er eind dit jaar uit de hoge hoed komt.

Inmiddels dringt de tijd wel voor de Britten aangezien ze 1 Januari 2021 definitief uit de EU zullen stappen.

Heeft u al uw goederencodes?

Bepaal goederencodes voor uw goederen. Dit is een 8 cijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om goederen in te delen. In Nederland wordt voor invoer de 8 cijferige code uitgebreid met 2 extra cijfers. Dit is de TARIC code. Door goederencodes te vermelden in uw douaneaangifte weet de douane welke producten uw import of exportzending bevat. Ook weet de douane in het bestemmingsland door de goederencode hoeveel invoerrechten en andere invoerbelastingen zij moeten heffen. Wanneer u deze informatie bij de hand heeft kan Heebink uw zendingen inklaren en ervoor zorgen dat de goederen alsnog geïmporteerd en geëxporteerd kunnen worden van-naar de UK. Uw goederencodes vind u op de onderstaande website: https://tarief.douane.nl/arctictariff-public-web/#!/taric/nomenclature/sbt

Heeft u al uw EORI Nummer?

Indien u nog niet beschikt over een EORI Nummer kunt u deze alsnog aanvragen. Dit nummer is nodig voor de douane in-uitklaringen van uw goederen. Deze kunt u gratis aanvragen en het kost u slechts enkele minuten. Een EORI Nummer kunt u aanvragen op onderstaande website: https://bit.ly/2necV4S

WANNEER UW ANTWOORD OP ÉÉN VAN BOVENSTAANDE VRAGEN NEE IS, DAN DIENT U SNEL ACTIE TE ONDERNEMEN!

Vereiste documenten tbv het maken van de douaneaangifte

Kan uw expeditieafdeling een commerciële factuur leveren? Heeft u een factuur- en paklijst voor elke zending?

Heebink heeft onderstaande 10 punten nodig op de factuur/ paklijst om uw douane aangifte goed te verwerken:

  • Importeur
  • Exporteur
  • Goederenbeschrijving
  • Verpakkingsinformatie
  • Gewicht (bruto en netto)
  • Verkoopwaarde en Valuta
  • HS Codes(Goederencodes)
  • Incoterm
  • Land van Oorsprong
  • EORI Nummer

Heeft u vragen? Laat gerust weten via customs@heebink.nl of +31 (0)318 529 400.

Veelgestelde vragen over de Brexit

ᐅ Wat zijn goederencodes?

Dit is een 8 cijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om goederen in te delen. In Nederland wordt voor invoer de 8 cijferige code uitgebreid met 2 extra cijfers. Dit is de TARIC Code. Door goederencodes te vermelden in uw douaneaangifte weet de douane welke producten uw import of exportzending bevat.

ᐅ Wat is een EORI nummer?

Dit nummer is nodig voor de douane in-uitklaringen van uw goederen. Deze kunt u gratis aanvragen en het kost u slechts enkele minuten. Een EORI nummer kunt u aanvragen op de website van de Belastingdienst.

ᐅ Welke documenten zijn nodig voor het maken van een douaneaangifte?

De douane heeft een factuur / paklijst nodig met de volgende informatie: Importeur, Exporteur, Goederenbeschrijving, Verpakkingsinformatie, Gewicht (Bruto en Netto), Verkoopwaarde en valuta, HS Codes(Goederencodes), Incoterm, Land van Oorsprong en EORI Nummer

ᐅ Kan Heebink mijn douaneformaliteiten afhandelen?

Jazeker, Heebink heeft medewerkers die gediplomeerd zijn in het afhandelen van de douane formaliteiten. Wel dient u zelf alle paklijsten / facturen af te geven voor een correcte afhandeling. Voor meer informatie kunt u mailen met customs@heebink.nl