13 December 2018 08:54 | Gepubliceerd door Heebink | Categorie: Algemeen

Actueel nieuws:


18 oktober 2018: interview Cees Heebink op BNR Nieuwsradio

De Brexit: 29 maart 2019 is het zover

Inmiddels komt de Brexit steeds dichterbij. Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigde Koninkrijk de EU definitief waardoor alle formaliteiten gereed moeten zijn. Nog niet duidelijk is of het een ‘harde’ Brexit wordt of een ‘zachte’ Brexit.

Wat gebeurt er bij een ‘harde’ Brexit?

In het geval van een ‘harde’ Brexit gelden de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Douanetarieven, aangifte en administratieve lasten aan de grens komen terug. Dus oponthoud door grenscontroles en allerlei extra rompslomp. Dat kost veel tijd en geld. De EU en het VK zullen geen handelsafspraken maken. Dus het VK wordt een ‘derdeland’ vergelijkbaar met landen als China en Australië. Het vrijhandelsverkeer verdwijnt. Waardoor Heebink ineens importeur / exporteur wordt.

Wat gebeurt er bij een ‘zachte’ Brexit?

Bij een ‘zachte’ Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk deelnemen aan de interne Europese markt. Omdat het VK in de douane-unie blijft, verandert het principe van de vrijhandel in goederen en diensten niet.

Wat is de actuele status over de Brexit?

85% van de onderhandelingen zijn op dit moment al definitief. Vooral de onderhandelingen betreffende de grenzen met Noord-Ierland zorgen ervoor dat er nog geen knopen doorgehakt kunnen worden.

Hoe bereid Heebink zich voor op de Brexit?

Heebink is inmiddels bezig met het opleiden van het enkele kantoormensen tot volwaardige douane declaranten. Dit is natuurlijk nodig om Heebink de kennis, inzicht en vaardigheden bij te brengen om de ingaande en uitgaande goederenstroom administratief te begeleiden en douane technische aspecten in de praktijk te brengen. Allereerst zullen zij de opleiding volgen tot assistent declarant en binnen nu en 12 maanden zullen zij ook de opleiding afronden als volwaardige declarant.

Ook de douanevergunningen en het EORI-nummer zijn aangevraagd zodat wij vanaf 29 maart 2019 gewoon kunnen doorgaan met de werkzaamheden zoals u van Heebink gewend ben. Wij zullen u blijven ontzorgen en hopen u weer opnieuw van dienst te zijn.

Hoe bereid u zich voor?

Wat betreft Brexit adviseren wij u als partner om een EORI-nummer aan te vragen bij de belastingdienst. Met het EORI-nummer worden marktdeelnemers door de Douane in alle lidstaten op dezelfde manier geïdentificeerd. Dit levert voor zowel die marktdeelnemers als voor de Douane efficiency-voordelen op. (EORI-nummer = Economic Operators Registration and Identification). Meer informatie over het EORI-nummer en het aanvragen daarvan.

Heeft u vragen? Laat gerust weten via info@heebink.nl of +31 (0)318 529 400.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 16 Gemiddelde: 4.4]