Heebink vrachtwagens testen het AEBS noodremsysteem

Heebink heeft meegedaan aan een test met vrachtwagens die voorzien zijn van een geavanceerd noodremsysteem (AEBS) om te kijken of ze verkeersmaatregelen herkennen.

Wat is een AEBS?

Het AEBS van DAF helpt aanrijdingen te voorkomen en de gevolgen van een aanrijding te beperken. Hieraan zit ook een FCW gekoppeld. Dit staat voor een Forward Collision Warning. Dit systeem meet continu of er, in een noodgeval, voldoende afstand is om een aanrijding met de voorligger te voorkomen. Wanneer er een kritiek limiet wordt overschreden volgt er een visuele waarschuwing en een geluidssignaal. Als de chauffeur hier niet direct op reageert treed de AEBS in werking, de truck zal hierdoor zoveel mogelijk vertragen om een aanrijding te voorkomen of de gevolgen van een aanrijding te beperken.

Functioneert nog niet goed genoeg

Uit de testen zijn helaas gebleken dat verkeersmaatregelen niet of nauwelijks herkend worden. De bestaande veiligheidsmaatregelen zullen dus nog verder verbeterd moeten worden. Hetzelfde geldt hierin ook voor de voertuigsystemen. Zij zullen de nauwkeurigheid moeten verbeteren om veiligheid te garanderen. Het is dus altijd belangrijk om alert te blijven en niet blindelings te vertrouwen op het AEBS noodremsysteem.

Videoverslag

Hieronder een videoverslag van de testdag, welke ook een goede indruk geeft van het resultaat!